Skip to main content

HR wordt soms wel eens Human Capital genoemd. Dat ruikt een beetje naar het financiële. Inderdaad, mensen die zich human capital director noemen pretenderen dat ze het technische van HR war overstijgen en meer strategisch werken. Persoonlijk vind ik dat een kwalijke term omdat capital doet veronderstellen dat mensen “assets” zijn, en dat zijn ze niet in de financiële zin van het woord.

Het is niet evident om het menselijke aspect van de onderneming te waarderen, ondanks het feit dat de mens het verschil maakt. Men zou dus kunnen veronderstellen dat de mens ook in de financiële waardering een verschil maakt.

Het was verfrissend te horen hoe een specialist in mergers en acquisitions en equity kijkt naar de zaken. Het menselijke heeft eigenlijk twee keer een impact op de waardering van een onderneming.

  1. Het resultaat, uitgedrukt in EBITDA, wordt bepaald door de kennis en vaardigheden van mensen. Als een organisatie in staat is goede mensen aan te trekken en te houden heeft dat een positieve impact op één van de waarderingselementen.
  2. Het toekomstig resultaat wordt ook hierdoor bepaald. Dit wordt uitgedrukt in een multiple. Als ik geloof dat een organisatie consistent een goed resultaat kan neerzetten in de toekomst, dan ben ik bereid om daar meer voor te betalen.

Er wordt vooral gekeken naar het management team, dat al dan niet in de onderneming blijft door ook zelf aandelen te verwerven en zo dus skin in the game te hebben. Retentiebonussen, aandelen, … het zijn middelen om een toekomst te verzekeren van het bedrijf.

 

Het was een verfrissende kijk op het menselijk aspect van de onderneming door een financiële bril.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.